Invaldocent

Werken in het onderwijs is meer dynamisch dan veel mensen denken. En als je het idee hebt dat je nu al jaren hetzelfde doet, als dus je inspiratie een beetje minder wordt, dan is het tijd voor iets anders. Word bijvoorbeeld invaldocent.

Sinds 2011 heb ik naast een vaste baan van 3 dagen op een school voor voortgezet onderwijs op diverse andere scholen invalwerk gedaan. Er zijn heel wat detacheringsbureaus waar je terecht kunt voor inspirerende en uitdagende klussen. En als je een beetje door hebt hoe het werkt, kun je ook zelf je aquisitie doen.

Invalwerk zorgde bij mij voor nieuwe energie

Het leuke van invalwerk is dat je meestal vrij plotseling - een vacature staat al een poosje open en de school wil toch iets regelen voor de leerlingen - in een nieuwe omgeving terecht komt. Daar leer je van - de kans is bijna 100% dat het er net wat anders toegaat dan op de school waar je vaste stekkie is. En jij kunt jouw capaciteiten gebruiken om iets te betekenen voor de leerlingen.

Moeilijk
De verhalen in de media over docenten die als zelfstandige werken, zijn niet altijd positief. Dat is jammer. Ik ontken niet dat het soms moeilijk is. Niet alle schoolorganisaties hebben de zaken goed op orde en soms weten ze niet goed hoe ze met een ervaren nieuweling die voor een paar maanden komt, moeten omgaan. Je zult dan heel duidelijke afspraken moeten maken. En dat gaat natuurlijk wel eens ten koste van het doel waar je voor komt: lekker lesgeven aan pubers.

Als je een klik hebt met de jongeren en als je enthousiast bent over je vak, dan liggen er toch prachtige kansen! En natuurlijk wil ik graag een keer met je 'sparren' over belangrijke aandachtspunten zoals het uurloon wat je zou kunnen rekenen en hoe je een goede overeenkomst van opdracht opstelt.