Zonnepanelen en segregatie

  • 17 december 2021

Tegenwoordig is het vrij normaal dat je bewust met energie omgaat. Als je een eigen huis hebt, oriënteer je je natuurlijk op de mogelijkheid van het plaatsen van zonnepanelen. Ik ben daar ook mee aan de slag geweest. Toen ontdekte ik een item dat ook voor mij als docent informatica heel interessant is. De kernvraag daarbij is: hoe vertaal je data naar informatie.

Toen ik zocht naar de mogelijkheden van zonnepanelen, kwam ik op de website van VoltaSolar. Op de website van deze aanbieder van zonne-energie uit Heerlen vind je veel informatie over duurzame energietoepassingen. Je moet dan wel even doorklikken, want in eerste instantie kom je in een carousel om zo snel mogelijk als klant binnengehaald te worden - op zich begrijpelijk in een overspannen energiemarkt.

Ik was geïnteresseerd in de opbrengst van zonnepanelen in verhouding tot de investering om zulke dingen op je dak te leggen. VoltaSolar heeft daar een heel informatieve pagina over. Deze pagina begint met een duidelijk inzicht: "De zon schijnt in Nederland niet het hele jaar." En dus lees je door. Je wilt graag weten wat jouw dak opbrengt als je zonnepanelen legt, en dus lees je verder: "De opbrengst in kWh per Wp per jaar is een handige omrekenfactor. Deze factor geeft aan hoeveel stroom u kunt opwekken met uw dak." Uhm... kWh klinkt bekend, die afkorting leer je op de middelbare school: kilowattuur. Wat het precies betekent is iets anders... Maar wat is Wp???

Natuurlijk geloof je in de goede intenties van deze aanbieder van duurzame energie en dus lees je verder. Je komt dan tegen dat Wp staat voor Wattpiek. Daarna wordt heel veel informatie over je uitgestort. En dan denk ik: kan het niet wat simpeler. Gelukkig kun je de opbrengsttabel downloaden: een overzichtelijk geheel van...

En dan kom ik tot mijn punt: wil je dit verhaal een beetje volgen, dan moet je héél veel lezen, en dan moet je alle links kritisch volgen: is al die informatie voor mij relevant? Denk bijvoorbeeld aan de volgende opdracht: "Zoek het kruispunt van de hoek en de windrichting waarop de zonnepanelen komen te liggen." En de genoemde opbrengsttabel is ook een uitdaging: 437 getallen met 3 cijfers achter de komma die variëren van 0,178 tot 0,919.

Moet je echt minimaal een hbo-opleiding hebben gevolgd om zelf te kunnen beslissen over zonnepanelen? Wordt het klimaatbeleid de bron van de segregatie vanaf nu? Of ben je overgeleverd aan de markt?


Reageer!

Neem contact met mij op als je denkt dat ik over dit onderwerp iets voor jou of je bedrijf kan betekenen!