Kapsalon bij de Döner Company

  • 10 januari 2017

Een actief treinreiziger kent hoogstwaarschijnlijk de Döner company wel. Op vrijwel alle grote stations is het aanbod van eetbare dingen van de Döner company een prettige aanvulling op het asortiment van De Kiosk. Maar waar bereiden ze voor je de beste Kapsalon?

Voor niet-ingewijden: bij "kapsalon" krijg je een bakje, meestal van aluminium-folie, gevuld met - onderop - een aardappelproduct, een laagje döner (kip of kalf), gegarneerd met een paar lekkere sauzen en salades. Het lijkt fastfood, maar het is het zeker niet!

De laatste 2 jaar heb ik op een tiental plaatsen "Kapsalon" besteld. De hoofdlijn is overal het zelfde, maar in de details zijn er grote verschillen. Ik benadruk: ik wil geen oordeel vellen over plaatselijke winkels waar een ondernemer van Turkse afkomst een product aanbiedt dat hij (of zij) döner noemt - draaiend vlees. Het gaat mij om de verschillen tussen de locaties van de Döner Company zoals deze op een groot aantal stations in Nederland actief zijn.

En nu mijn conclusie: een kapsalon in Enschede is voor mij de beste. Let op: ik schrijf 'voor' mij en niet 'volgens' mij. Daarmee verwijs ik naar het eerste en misschien wel het belangrijkste argument om de Döner Company in Enschede aan de top te zetten. Het personeel kent mij. Wanneer ik in het blikveld komt van de vaste medewerkers, zo halverwege de middag, gaat de kapsalon al de afbakoven in, regelmatig voordat ik heb afgerekend. Die persoonlijke aandacht en herkenning is prettig. Dat één van de meewerkers mij vanmiddag de hand schudde over de kassa heen voor een hartelijke nieuwjaarswens, sluit hier natuurlijk mooi bij aan.

En dan het product. Is kapsalon in Enschede echt lekkerder dan in Utrecht, Amsterdam of Den Haag? Laat ik voorop stellen: het beantwoorden van deze vraag is altijd subjectief. Mijn mening over de persoonlijke benadering in Enschede geeft andere argumenten altijd een extra lading mee.

Het algemene recept van een kapsalon bij de Döner Company is overal het zelfde. De verschillen? In Enschede gooien ze onderin het bakje geen patat (zoals bijv. in Den Haag) maar krokant gefrituurde aardappelschijfjes. In Enschede leggen ze twee plakjes kaas op het bakje in plaats van één (zoals in Amsterdam). In Enschede is het vlees - ik ga voor kalf - altijd net wat dikker en royaler gesneden dan op de andere locaties die ik ken.

En dan een belangrijk punt dat ik helaas niet feitelijk kan bewijzen: in Enschede is een bakje 'grote' kapsalon echt een stuk groter dan in Den Haag of Amsterdam. Ik heb ze nooit gewogen, maar in Enschede komt deze kapsalon altijd boven de rand uit. Bij andere locaties vrijwel nooit.

Hoe zit dat? Zijn de medewerkers van de Döner Company in Enschede extra alert als ik langskom omdat ze me kennen? Zijn de mensen in het oosten van het land automatisch meer klantgericht? Of wijkt Enschede bewust af van de norm, speciaal voor vaste klanten? Ik weet het niet.

Maar het voelt prettig als de medewerkers gewoon weten welke sauzen ik wil en met welke garnering ik de kapsalon graag meeneem naar de trein die voor me staat te wachten. Daarom zet ik de Döner company op Den Haag Centraal op 2. Ook daar weten ze elke maandagavond wat ik graag wil. En als ze ooit bij mij op 1 willen komen, dan moeten ze ook iets aan de prijs doen. In Enschede betaal ik voor een grote kapsalon (met plastic zakje) slechts € 4,95, terwijl ik voor minder vulling in Den Haag (met plastic zakje) echt € 5,60 neer moet tellen...